ملزومات اخلاق پژوهشی در نشر و داوری آثار علمی

۱۴ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۰:۱۴ کد : ۵۵۶۵ اخبار دانشگاه
تعداد بازدید:۱۴۷

دفتر نشر متون علمی حوزه معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه امام صادق(ع) پردیس خواهران به ‌صورت حضوری و مجازی اقدام به برگزاری کارگاه تخصصی با عنوان ملزومات اخلاق پژوهشی در نشر و داوری آثار علمی نمود. این کارگاه توسط دکتر رؤیا مجیدی دانشیار، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجائی در روز دوشنبه 13 اسفند 1403ویژه اساتید هیئت علمی و مدعو، داوران آثار علمی و دانشجویان و دانش‌آموختگان مقطع دکتری در پردیس خواهران برگزار شد.

دکتر مجیدی در این کارگاه ضمن اشاره به لزوم رعایت اصول اخلاقی در بروندادهای پژوهشی شامل مقاله، کتاب، طرح پژوهشی و غیره به تشریح منشور اخلاق پژوهشی و موارد مطروحه در آن پرداخت.

وی در همین راستا به تبیین وظایف کارگروه‌های اخلاق در پژوهش پرداخت و خاطرنشان کرد: در شرح وظایف کارگروه‌ها بیش از آنکه به بررسی تخلفات و حکم‌های آن پرداخته شود، مواردی چون آگاهی‌بخشی و اطلاع‌رسانی، توجه به رفتارهای پیشگیرانه و آسیب‌شناسی به ویژه در مسائل و اشکالاتی که به طور مکرر پدیدار می‌شود، تاکید می‌گردد.

دانشیار دانشگاه تربیت دبیر شهید رجائی در ادامه ضمن تاکید بر اینکه رعایت موازین اخلاق پژوهشی در وهله اول وظیفه نویسنده است؛ به تعریف مفهوم نویسنده پرداخت و در همین راستا، سه معیار شامل ارائه ایده پژوهش یا طراحی مطالعه، جمع‌آوری داده‌ها و همچنین آنالیز و تفسیر را از ویژگی نویسنده دانست.

 وی در ادامه ضمن تشریح و توصیف موارد گوناگون عدم رعایت اخلاق پژوهشی و عواقب ناشی از آن در مراحل مختلف نگارش مقاله، ارسال مقاله به مجله، در زمان پذیرش مقاله و حتی پس از چاپ مقاله، به تشریح موارد کمیته اخلاق در نشر یا همان cope پرداخت.

دکتر مجیدی در خاتمه مباحث، ضمن پاسخ به سوالات حضار، به تشریح وظایف سردبیر و داور، انواع سرقت‌های ادبی و تعارض منافع مبادرت کرد.

در پایان این برنامه، از کتاب علمی دکتر فاطمه صادق زاده قمصری، دانشیار دانشگاه امام صادق(ع)- پردیس خواهران با عنوان شناخت استدلالی خدا با تکیه بر آموزه‌های قرآنی در فلسفه ملاصدرا رونمایی شد.

        


نظر شما :