نشانه شناسی در قرآن کریم

۰۵ اسفند ۱۴۰۲ | ۰۸:۱۶ کد : ۵۰۶۴ اخبار دانشگاه

به همت بخش زبان عربی دانشگاه امام صادق (ع)- پردیس خواهران، جلسه دانش‌افزایی تخصصی ویژه اساتید عضو هیئت علمی و مدعو، با عنوان «نشانه شناسی در قرآن کریم» و با ارائه دکتر علیرضا محمدرضایی، استاد تمام و عضو هیئت علمی دانشگاه فارابی تهران، در روز چهارشنبه 25 بهمن ماه 1402 در دو بخش و به صورت مجازی برگزار گردید.

دکتر محمدرضایی در این جلسه ضمن معرفی لغوی و اصطلاحی مبحث نشانه شناسی، به اهمیت آن در تبیین مفاهیم و درک معانی قرآنی پرداخت و در همین راستا اهم واژگان و اصطلاحات در این باب را تشریح نمود. وی در ادامه ضمن معرفی کتاب‌های مهم در زمینه نشانه شناسی متون قرآنی و علوم انسانی، به ذکر و تحلیل آیاتی از قرآن بر اساس نشانه ها و رابطه آن با معانی آیات، پرداخت.

عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی سپس ضمن تبیین تفاوت میان زبان و کلام، سطوح ساختاری زبان (آواها، اعراب، واژگان، تکواژها و واجها) را بررسی نمود. همچنین اهمیت معانی حروف در زبان عربی و نقش آنها در ایجاد معانی متفاوت را مطرح نمود و بر  توجه به نقش حرکات در ایجاد معانی گوناگون و گاهی متضاد، تاکید فراوان داشت.

وی در پایان ضمن پاسخ به سوالات حضار، به ذکر نکاتی درباب وندها (پیشوندها، میانوندها و پسوندها) در زبان عربی و نقش آن در ایجاد معانی پرداخت.

گفتنی است این جلسه به صورت کاملاً تعاملی و با مشارکت فعال حضار برگزار گردید و اساتید محترم ضمن تشکر از برگزاری چنین جلسات ارزشمندی، به بیان سوال‌ها و دیدگاه‌های خود پرداخته و بر تداوم منظم این گونه جلسات علمی، تأکید داشتند.