نقش فطرت در هدایت‌پذیری انسان‌ها از دیدگاه ملاصدرا

۲۰ دی ۱۴۰۲ | ۱۲:۰۳ کد : ۴۹۹۹ اخبار دانشگاه
تعداد بازدید:۴۰۴

دفتر مطالعات و تحقیقات علمی معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه امام صادق علیه‌السلام پردیس خواهران اقدام به برگزاری کرسی ترویجی با عنوان «نقش فطرت در هدایت‌پذیری انسان‌ها از دیدگاه ملاصدرا»به صورت حضوری و مجازی نمود. دکتر سعیده سادات شهیدی؛ عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق علیه‌السلام به عنوان ارائه دهنده و دکتر محمدکاظم فرقانی؛ عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق علیه‌السلام و دکتر فاطمه صادق زاده قمصری؛ عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق علیه‌السلام پردیس خواهران به عنوان ناقدان این محفل علمی و دکتر فاطمه سلیمانی‌دره باغی؛ عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق علیه‌السلام پردیس خواهران به عنوان دبیر علمی در این نشست حضور یافتند.

دکتر شهیدی در این نشست ضمن اشاره به مقوله فطرت و قلمرو آن، به ابعاد فطرت در امر انسان شناسی، خودشناسی و رشد و تربیت انسان اشاره نمود و به تبیین بیانات مختلف ملاصدرا در مسئله هدایت پذیری فطری پرداخت.

وی در همین راستا سه رویکرد را مورد بررسی قرار داد یکی اینکه فطرت به عنوان سرمایه‌ای همگانی باعث هدایت می‌شود؛ دیگر اینکه فطرت نسبت به خیر و شر بالقوه بوده و رویکرد دیگر کفاری هستند که بر قلب‌هایشان مهر خورده و قابل هدایت نیستند.

در ادامه دکتر صادق زاده، ناقد جلسه ضمن اشاره به اینکه لازم است در این کار علمی معنای فطرت کامل تر و از همه زوایا مورد بررسی قرار گیرد، خاطر نشان کرد: فطرت خمیرمایه همه انسان‌ها بوده و همه افراد به صورت خدادادی این ودیعه الهی دارند. به نظر می‌رسد لازم است بخش مورد بررسی در این مقاله توسط گفته‌های محکم‌تر ملاصدرا بازخوانی شود.

سپس دکتر فرقانی، ناقد نشست به ذکر نکاتی جهت تکمیل بحث پرداخت و اثر حاضر را در دو بعد صوری و محتوایی مورد نقد و بررسی قرار داد. در بخش صوری به مشخص شدن ابتدای و انتهای نقل قول‌ها اشاره کرد و بخش‌های کلی فاقد منابع مشخص را متذکر شد. در بخش محتوایی افزود: لازم است بخش پیشینه تحقیق کامل‌تر بیان شده و به نظرات حکیمان و صاحب‌نظران دیگری نیز اشاره شود. واژه فطرت و هدایت به خوبی تعریف و تکمیل شود. هدایت و اقسام آن از نگاه ملاصدرا از حیث هستی شناسی، معرفت شناسی و اخلاق مورد بحث بیشتری قرار گیرد.


( ۱ )

نظر شما :