گزارش اولین جلسه کارگاه مکس کیو دی ای ویژه دانشجویان تحصیلات تکمیلی

۰۴ دی ۱۴۰۱ | ۱۵:۱۸ کد : ۴۳۹۰ اخبار دانشگاه

اولین جلسه کارگاه «مکس کیو دی ای» ویژه دانشجویان کارشناسی ارشد با تدریس دکتر معصومه شفعتی، دکترای جامعه شناسی و پژوهشگر سازمان جهاد دانشگاهی در روز یکشنبه چهارم دی ماه در اداره انفورماتیک برگزار شد.

دکتر شفعتی در این کارگاه به مزایای نرم افزار مذبور در انجام کارهای تحقیقاتی اشاره نمود و افزود: نقش پژوهشگر در تحقیقات کیفی بسیار مهم است و بهره‌گیری از این نرم افزار سبب افزایش سرعت و دقت پژوهش‌گر و به تبع آن افزایش اعتبار کار تحقیقی وی می‌شود.

مدرس کارگاه در ادامه به تشریح  انواع تحقیقات کمی، کیفی و ترکیبی پرداخت و به صورت اجمالی روش‌های تحقیقات کیفی شامل نظریه مبنایی، پدیدارشناسی، تحلیل گفت و گو، تحلیل گفتمان، تحلیل روایت، تحلیل محتوای کیفی را توضیح داد.

دکتر شفعتی سپس ضمن تعامل با دانشجویان و بررسی روش پژوهشی آنان در پایان نامه‌های در دست تدوین به توضیح روش‌های نمونه گیری در کارهای تحقیقی پرداخت و  به تفصیل نمونه گیری هدفمند و اهمیت آن را به ویژه در تحلیل‌های کیفی تبیین نمود.

وی در ادامه ضمن پاسخ به سوالات دانشجویان، به مفهوم کد، مقوله و مضمون به تفکیک پرداخت و ضمن توضیح و تشریح انواع کدگذاری، ویژگی‌های مطالعه کیفی شامل حساسیت نظری، نمونه گیری غیراحتمالی، روش‌های گردآوری داده های کیفی، کدگذاری کیفی داده ها و طبقه بندی آنها و مقایسه مستمر داده های میدانی محققان را تبیین کرد.

پژوهشگر سازمان جهاد دانشگاهی در پایان به صورت عملی نحوه ورود فایل‌های تحقیقی شامل صوتی، تصویری، متنی و ویدیویی را به نرم افزار مکس کیو دی ای توضیح داد و نحوه کددهی فایل‌های مذبور را نشان داد.

گفتنی است جلسه دوم این کارگاه در روز دوشنبه 5 دی از ساعت 10 صبح در اداره انفورماتیک برگزار می‌گردد.

( ۱ )