کرسی ترویجی، عرضه و نقد دیدگاه‌های علمی:

سزارین نابهنگام و حق کودک بر تکمیل دوره جنینی تبیین شد

۲۲ آبان ۱۴۰۱ | ۱۴:۵۳ کد : ۴۲۸۲ اخبار دانشگاه

کرسی ترویجی، عرضه و نقد دیدگاه‌های علمی با عنوان «سزارین نابهنگام و حق کودک بر تکمیل دوره جنینی» توسط دکتر عاطفه عباسی، عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق علیه‌السلام پردیس خواهران ارائه شد. دکتر محمود عباسی؛ عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دکتر مریم السادات محقق داماد؛ عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق علیه‌السلام پردیس خواهران ناقدان این محفل علمی و  دکتر رقیه السادات مومن، عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق علیه‌السلام پردیس خواهران، دبیرعلمی این جلسه بودند.

دکتر عباسی در ابتدای جلسه ضمن اشاره به تصویب قانون حمایت از اطفال و نوجوانان در سال ۱۳۹۹ و به تبع آن حمایت همه جانبه از افراد زیر ۱۸ سال در راستای بهره‌مندی از کلیه حقوق انسانی از جمله حق حیات، سلامت، آموزش و غیره به برخی پدیده‌های ناهنجار اجتماعی از جمله تولدهای تقویمی یا مناسبتی از طریق سزارین‌های نابهنگام که سبب تولد زودتر یا دیرتر از موعد طفل می شود، اشاره کرد و خاطرنشان نمود: با توجه به ابهامات موضوع و از آنجا که تولد نابهنگام تأثیر منفی بسزایی در رشد طبیعی طفل در آینده می‌گذارد در این کرسی به این موضوع پرداخته شد که آیا والدین حق انتخاب تاریخ تولد طفل خود را دارند و می‌توانند به استناد اختیارات خود و در فقدان قوانین حمایتی صریح در این حوزه نسبت به محروم نمودن طفل از سپری کردن کامل دوره جنینی اقدام نمایند.

وی در همین زمینه به موضوعاتی چون مفهوم‌شناسی حقوق و اهلیت جنین، فرجام زندگی جنینی، حدود اختیارات والدین در انتخاب روش تولد و تاریخ آن و چالش‌های حقوق جنین در فرایند سزارین زودرس پرداخت. همچنین مواردی چون سقط جنین، بیماری طفل متولد بر اثر سزارین زودهنگام و مسوولیت پزشک و بیمارستان را بررسی نمود.

در ادامه دکتر محمود عباسی به اهمیت و ضرورت موضوع مطروحه و به چرایی اهمیت این نوع موضوعات در شرایط فعلی جامعه پرداخت و افزود: علم پزشکی به طور دائم در حال نو شدن است و به طور مرتب مسائل، موضوعات و چالش‌های جدیدی پیش روی جامعه قرا می‌گیرد که نیاز به مطالعه دارد؛ لذا باید متناسب با زمان حرکت کرد و آماده حل مسائل پیش از وقوع اتفاقات بود.

وی در ادامه ضمن اشاره به ارزشمندی پژوهش ارائه شده به جهت تکمیل بحث به نقد موضوع پرداخت و افزود: برخی از واژگان و اصطلاحات از جمله طفل، حق طفل، کودک و غیره نیاز به بازتعریف دارد. همچنین لازم است بنیان کار به روشنی مشخص شده و علل و عوامل ارتکاب جرم دسته‌بندی شود.

سپس دکتر محقق داماد به مشخص شدن اطلاق نابهنگام در موضوع  و به تبیین مفهوم آن با توجه به مباحث ارائه در تحقیق اقدام نمود و با طرح این سوال که آیا در این زمینه توجه به وحدت ملاک قوانین موجود کافیست  و یا ارائه قانون جدید لازم است، به بیان دیدگاه‌های خود پرداخت.