شاخصهای مصلحت در نظام حقوقی خانواده تبیین شد
کارگاه علمی با موضوع شاخصهای مصلحت در نظام حقوقی خانواده توسط دفتر مطالعات و تحقیقات علمی معاونت پژوهشی و فناوری با همکاری گروه فقه و حقوق و انجمن علمی فقه و حقوق خانواده ایران در روز یکشنبه 5 تیر به صورت مجازی برگزار شد.
در این کارگاه دکتر محمود حکمت نیا، استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به تعریف خانواده به عنوان نهاد اجتماعی و معرفی رقبای موجود برای خانواده پرداخت و خانواده مورد تائید یک تمدن را تبیین نمود.
وی در همین راستا ضمن اشاره به اینکه تعبیر ما در اینجا خانواده به عنوان نهاد خانواده در مقابل شبهه نهادها یا عدم ازدواجها است به روایتی از امیرالمومنین (ع) و همچنین به قرائت خطبهای از امام رضا(ع) پرداخت و 4 وجه بقاء خلق را شامل حق بر غذا، حق بر آب، حق بر لباس و حق بر ازدواج برای تولید نسل را تشریح نمود.
دکتر محمود حکمت نیا در ادامه ضمن اشاره به اینکه در هر موضوعی جهت ورود به شاخصها باید به تفکیک 2 موضوع احساسی و واقعی مبادرت کرد، افزود: بر اساس احساس، 4 نوع تمدن وجود دارد. تمدن مبتنی بر ترس، تمدن مبتنی بر امید، تمدن مبتنی بر حقارت و تمدن مبتنی بر واقعیتهای اجتماعی. به طور مثال در بحث تمدن مبتنی بر ترس شاهد این هستیم که جوانها ترس از تشکیل خانواده دارند و فکر میکنند از عهده آن بر نمیآیند. ترس درواقع یک امر روانی است که بر خانوادهها حکومت میکند و پادزهر آن توکل است.
استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ادامه به بررسی دو امر در خانواده شامل شاخصهایی برای حقهای خانواده و مهارتهای زندگی پرداخت و با تعریف خانواده مطلوب و شاخصهای آن به نقش دولتها در این زمینه اشاره کرد.
دکتر حکمت نیا در پایان ضمن پاسخ به سوالات حضار به بحث درون خانواده و حقوق مثبت و منفی آن مبادرت کرد و حقوق مثبت را مبتنی بر توانمندی دولت در برنامههای بلند مدت بر شمرد و افزود: حقوق منفی شاخص پذیر هستند و نیاز به برنامه ندارند.
نظر شما :