برگزاری نشست تخصصی «خانواده در اسناد حقوقی بین المللی؛ حقوق و تکالیف، دستاوردها و چالش ها»
دفتر مطالعات و تحقیقات علمی حوزه معاونت پژوهشی و فنآوری دانشگاه امام صادق(ع) پردیس خواهران اقدام به برگزاری نشست تخصصی «خانواده در اسناد حقوقی بین المللی؛ حقوق و تکالیف، دستاوردها و چالش ها» توسط دکتر محیا صفاری نیا در تاریخ 19/12/92 نمود.
تدوین طرح پژوهشی "خانواده در اسناد حقوقی بین المللی؛ حقوق و تکالیف، دستاوردها و چالش ها" که نمونه بارزی در سطح داخلی و بین المللی است با هدف اهمیت بخشیدن به نهاد خانواده در حوزه معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه امام صادق علیه السلام پردیس خواهران، توسط دکتر محیا صفاری نیا به رشته تحریر درآمد. این طرح در سال 1389 در شورای پژوهش به تصویب رسید و در سال 1392 پایان یافت. لذا در تاریخ 19/12/92 نشستی با عنوان «خانواده در اسناد حقوقی بین المللی؛ حقوق و تکالیف، دستاوردها و چالشها» برگزار گردید و مدیر طرح-دکتر محیا صفاری نیا؛ عضو هیات علمی و مدیر گروه حقوق دانشگاه امام صادق(ع)پردیس خواهران – به ارائه گزارش طرح پژوهشی پرداخت. نشست مذکور با حضور ریاست محترم دانشگاه، معاون پژوهشی و فناوری، اعضای هیات علمی، اعضای پژوهشکده خانواده دانشگاه شهید بهشتی، شورای فرهنگی اجتماعی زنان و کمیسون حقوق بشر اسلامی، اعضای هیات مدیره انجمن علمی فقه و حقوق خانواده ایران،اساتید، دانشآموختگان و دانشجویان تشکیل شد.
ابتدا دکتر فائزه عظیمزاده اردبیلی؛ معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه امام صادق (ع) پردیس خواهران، گفت: ارائه طرح فوق میتواند زمینهساز چالشهایی گردد و این امکان در دانشگاه امام صادق(ع)پردیس خواهران فراهم شده است. سپس ایشان به طور خلاصه عقاید کانت را در مورد زنان، ازدواج، جایگاه مرد در مقام تبیینکننده ارزشها و نگاه عقلگرایی محض کانت ذکر کرد و با اشاره به سایر دیدگاههای مختلف غربی نظیر نیچه، روسو، سیمون دوبووار و جان لاک به نقد مختصر این عقاید پرداخت و گفت آنها به اسارت و بردگی زن فکر میکنند؛ اما نگاه دفاع از حقوق زن را نیز دارند. هرچند در ظاهر این افراد به دفاع از حقوق زن پرداختهاند و امروزه در جوامع اندیشمندان تفکر افراطی آنان را رهبر فکری خود قرار دادهاند. سپس وی توضیح داد: این طرح پژوهشی بر حسب ضرورت حوزه معاونت پژوهشی به خانم دکتر صفاری نیا سفارش داده شد تا وضعیت زنان در اسناد بین الملل بررسی شود.
در ادامه این نشست دکتر محیا صفاری نیا علاوه بر معرفی و تبیین اسناد به نقد و تحلیل فنی قواعد آسیب های وارده در این حوزه اشاره کرد. از نظر وی در حوزه بینالمللی کار تحقیقی خاصی صورت نگرفته و این طرح پژوهشی طرح جدیدی است.
وی گفت: حقوق و تکالیف مربوط به خانواده در اسناد بین المللی در طرح پژوهشی مذکور با سه رویکرد متفاوت مورد بررسی قرار گرفته است: در بخش اول در بررسی روند تاریخی، تحولات جامعه بشری در خصوص موضوع مورد بحث طی سه دوره جهان کهن، جهان معاصر تا شکل گیری سازمان ملل و شکل گیری سازمان ملل تاکنون مورد بررسی قرار گرفته است و برخی از سازوکارهای بین المللی که به نهاد خانواده یا اجزای آن می پردازند، معرفی شده است. سپس ضمن تبیین ماهیت و مفهوم خانواده، اصول کلی حاکم بر خانواده و حقوق و تکالیف مرتبط با آن ذکر شده است.
وی افزود: نظر به این که در اسناد بین المللی، مقوله خانواده در چارچوب موضوعات مختلف مخاطب قرار گرفته، بخش دوم طرح پژوهشی به بررسی موضوعی اختصاص یافته است. از میان موضوعات مختلف مرتبط با خانواده، سه موضوع اشتغال، سلامت و آموزش به دلیل اهمیت و تعدد اسناد بین المللی در خصوص آنها طی سه فصل مختلف بررسی شدهاست. در هر فصل اسناد بین المللی در خصوص موضوع ارائه و تبیین شده و مورد تحلیل و ارزیابی و در نهایت آسیب شناسی قرار گرفته اند. در بخش سوم تحت عنوان حمایت های انسانی خاص در حیطه خانواده، تدابیر حمایتی موجود در اسناد بین المللی جهت تامین کرامت و امنیت برای اعضای آسیب پذیر در نهاد خانواده شامل زنان و کودکان در معرض خشونت، افراد دارای معلولیت و سالمندان مورد بررسی قرار گرفته است و تلاش شده تا خلاهای موجود احصا شوند. عضو هیات علمی و مدیر گروه حقوق دانشگاه خاطرنشان کرد: از آن جایی که ذکر تمامی مباحث مندرج در اسناد و بررسی اسنادی که به طور مستقیم به موضوع مورد بحث مرتبط میشوند، مقدور نبود، تلاش شده تا با معرفی یا اشاره در ارجاعات، امکان بهرهمندی و مراجعه بعدی محققان فراهم آید.
وی در پایان تأکید کرد که اسناد بینالمللی بر عدم تبعیض تکیه دارد و منجر به دگرگونی نقش سنتی زن و مرد در جامعه میشود و این مساله نقش مادری زن را در خانواده تحتالشعاع قرار میدهد.
این نشست با پرسش و پاسخ مدیر طرح، اساتید و محققان پایان یافت.
نظر شما :