حکمرانی متعالی مبتنی بر خطبه فدکیه حضرت زهرا (ع) و انطباق آن با حکمرانی امام خمینی(ره)

۳۱ فروردین ۱۴۰۱ | ۰۹:۱۵ کد : ۳۸۷۵ اخبار دانشگاه
تعداد بازدید:۲۹۴

نشست علمی با عنوان حکمرانی متعالی مبتنی بر خطبه فدکیه حضرت زهرا (ع) و انطباق آن با حکمرانی امام خمینی(ره) با ارائه دکتر طاهره محسنی، عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع)-پردیس خواهران در روز سه‌شنبه 30 فروردین در سالن شهید بانو امین برگزار شد.

دکتر محسنی در ابتدای این نشست ضمن اشاره به اینکه این موضوع با هدف دستیابی به الگویی در حکمرانی متعالی با استناد بر خطبه فدکیه حضرت زهرا(س) نگاشته شده است، تصریح نمود: خطبه فدکیه یکی از منابع مهم دینی است که تحلیل و تفسیر آن حقایق بسیاری را برای پژوهشگران نمایان می‌کند. تأمل در این خطبه علاوه بر آشکار نمودن عظمت روحی، عصمت و علم حضرت زهرا(ع) بر انطباق آن با حقایق قرآنی نیز دلالت دارد.

وی در ادامه ضمن اشاره به اینکه یکی از مسائل مهم و اساسی در خطبه فدکیه دفاع از ولایت و در پرتو آن حکمرانی متعالی است، خاطرنشان کرد: در اندیشه امام خمینی(ره) نیز تشکیل حکومت اسلامی، یکی از مباحث مهم و ضروری تلقی می‌گردد. یکی از مسائل مهم در حکمرانی متعالی اجرای احکام الهی و برقراری عدالت است که تنها در سایه حکومت الهی محقق می‌گردد و جامعه را به سمت رشد و کمال رهنمون می‌سازد. با استناد به خطبه حضرت زهرا(س) و اندیشه امام خمینی(ره) هدف اصلی حکومت، به وجود آوردن شرایط مناسب برای تعالی انسان‌هاست. شرایطی که طی آن افراد مومن و مسئولیت‌پذیری تربیت شوند تا زمینه ساز حکومت دیگر در راستای الهی باشند؛ اینگونه است که جامعه و افراد به آن غایتی که خداوند از خلقت آن‌ها داشته است، دست می‌یابند و شریعت و قانون الهی که ضامن سعادت بشری است بر جامعه حاکم می‌شود.

دکتر محسنی در ادامه به تبیین ارکان اولیه تحقق این جامعه شامل حاکمیت قوانین الهی، رهبری امام معصوم (ع)، ولایت‌محوری و عدالت‌محوری پرداخت و رهبری و حکومت را از منظر امام خمینی(ره) در عصر غیبت تشریح نمود.

عضو هیأت علمی پردیس خواهران در همین راستا بیان کرد: تحلیل خطبه فدکیه نشان می‌دهد که برای تحقق یک حکومت الهی به مولفه‌هایی نیاز است که پایه‌های آن حکومت را شکل می‌دهد. این مولفه‌ها در کلام حضرت زهرا (س) اهدافی را دنبال می‌کند که علاوه بر آرامش دنیوی، سعادت اخروی را نیز تأمین می‌سازد. برای تبیین این مولفه‌ها ابتدا به حاکمیت قرآن اشاره می‌نماید که دلالت بر این امر می‌کند که هر حکومتی برای پیشرفت، حفظ قدرت و استقلال خویش نیازمند قوانینی است که این قوانین در حکمرانی متعالی مبتنی بر احکام و شریعت الهی است که تمام نیازهای بشری را تأمین می‌سازد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به مباحث مطروحه، امام خمینی(ره) نیز به عنوان رهبری فرزانه با هدف تحقق اهداف الهی و احیای اسلام ناب محمدی دست به قیام زدند. در این مسیر برای تحقق جامعه اسلامی از هیچ تلاشی فروگذار نبودند تا اینکه با مدد خداوند متعال و حمایت مردم توانستند بر کرسی رهبری بنشینند و با تشکیل حکومت اسلامی که مبتنی بر احکام و قوانین الهی بود تا حد امکان عدالت محوری را در جامعه ایرانی توسعه دهند.  


نظر شما :