بررسی چالشهای فلسفی-کلامی مسئله جبر و اختیار، در قالب یک روش تدریس موثر
نشست هم اندیشی اساتید گروه فلسفه و کلام اسلامی با موضوع «بررسی چالش فلسفی-کلامی مسئله جبر و اختیار در قالب یک روش تدریس موثر» در روز یکشنبه 14 آذر به صورت مجازی و در فضای اسکای روم برگزار شد.
در این نشست که با حضور اساتید و دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی گروه فلسفه و کلام اسلامی و ارائه دکتر سلیمانی، عضو هیئت علمی پردیس خواهران و مدیر گروه فلسفه و کلام اسلامی برگزار شد؛ ابتدا دکتر سلیمانی ضمن اشاره به مفهوم توحید افعالی و فاعلیت انسان، به طرح چالش فاعلیت خداوند و اختیار داشتن انسان پرداخت.
وی پس از تبیین وجود عین الفقر مخلوقات، نظام احسن جهان، اراده تکوینی و تشریعی خداوند، جایگاه عوامل معنوی در جهان، علت و مدبر عالم ماده (عقل آخر)، جایگاه انسان در نظام هستی و چگونگی فاعلیت انسان به عنوان مبانی بحث، رابطه فاعلیت انسان با فاعلیت خداوند را تحلیل نمود.
دکتر سلیمانی در همین راستا افزود: فاعلیت خداوند حقیقی و فاعلیت انسان غیر حقیقی و وابسته است؛ همانطور که انسان در حدوث و بقا نیازمند خدای متعال است در اختیار و اراده نیز نیازمند است، انسان فاعل افعال اختیاری خود و حق تعالی فاعل انسان و همه توانمندیهای اوست. بدین ترتیب فاعلیت انسان در طول فاعلیت خداوند است.
ایشان در ادامه، در تایید نگاه فلسفی، به تبیین آیات قرآن و برخی از احادیث پرداختند و با طرح سوالاتی بحث خود را تکمیل نمودند.
نظر شما :