جایگاه فقهی حقوقی حق کودک و تکلیف والد غیر حاضن مبنی بر برقراری ملاقات با کودک بررسی شد
دفتر مطالعات و تحقیقات معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه امام صادق (علیه السلام) پردیس خواهران با همکاری انجمن علمی فقه و حقوق خانواده ایران نشست علمی با عنوان "جایگاه فقهی و حقوقی حق کودک و تکلیف والد غیر حاضن مبنی بر برقراری ملاقات با کودک" را در روز سه شنبه ۲۳ شهریور در فضای مجازی برگزار کرد.
دکتر عاطفه عباسی؛ عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) پردیس خواهران، صدیقه حسنی؛ دانشجویی دکتری حقوق خصوصی و آزاده قاسمی؛ کارشناسی ارشد حقوق خانواده، سخنرانان این نشست علمی بودند.
دکتر عباسی در ابتدای نشست ضمن بیان مفهومی کلید واژگانی چون کودک، ملاقات، حضانت، والد حاضن و غیر حاضن، به ذکر دلایل حق کودک و تکلیف والد غیر حاضن مبنی بر برقراری ملاقات با کودک مبادرت کرد و این دلایل را شامل وجوب تربیت عاطفی، وجوب صله رحم، قاعده لاضرر، قاعده وجوب دفع ضرر از مسلمین، دلیل عقلی، وجوب تامین مصالح عالیه کودک و کلام فقهای امامیه دانست.
وی در ادامه به تبیین هر یک از دلایل مذکور با توجه به آیات و روایات، دلایل عقلی و قیاس اولویت پرداخت و در همین راستا به بیان مفهوم تربیت که همان حسن قیام به شئون مختلف زندگی اطفال و تدبیر امور آنان به گونهای که جسم، علم و عقل آنها رشد یابد و مصلحت آنان در دنیا و آخرت تامین گردد مبادرت کرد.
عضو هیات علمی پردیس خواهران در ادامه به تکلیف والد غیر حاضن و حق کودک مبنی بر برقراری ملاقات در قوانین جمهوری اسلامی ایران پرداخت و به تشریح این حق در قانون مدنی، قوانین حمایت خانواده، آئیننامه قانون حمایت خانواده، کنوانسیون حقوق کودک و سایر قوانین پرداخت.
دکتر عباسی سپس به خلاءهای قانونگذاری با محوریت مواردی چون آثار سوء جدایی، تلاش قانونگذار جهت کاستن آثار سوء، توجه به حضانت و ملاقات و همچنین مجازات والد حاضن منع کننده از ملاقات پرداخت و در همین راستا امکان جرمانگاری عدم توجه والد غیر حاضن به تکلیف ملاقات را تشریح کرد.
در پایان ضمن پاسخ به سوالات حضار، موارد تکمیلی درباب مباحث مطروحه توسط صدیقه حسنی و آزاده برزگر مطرح شد.
نظر شما :