مروری بر دیدگاه‌های استنباطی آیت الله مهدوی کنی (ره) به مناسبت ششمین سالگرد ارتحال آن عالم ربانی

۳۰ مهر ۱۳۹۹ | ۰۹:۱۹ کد : ۲۶۱۹ اخبار دانشگاه
تعداد بازدید:۶۲۴

وبینار علمی تخصصی با عنوان "مروری بر دیدگاه‌های استنباطی آیت الله مهدوی کنی (ره)" توسط دکتر کبری پورعبدالله، عضو هیأت علمی پردیس خواهران در روز دوشنبه 28 مهر 99 برگزار شد.

دکتر پورعبدالله در ابتدای این نشست ضمن تشریح و توصیف تقسیمات وظایف حاکم شامل تشکیل بیت‌المال، قضاوت، اجرای احکام، دفاع از تمامیت کشور، افعال شخصیه، مسائل مربوط به تعلیم و تربیت، مسائل حقوقی و روابط اقتصادی، به تبیین حکم حکومتی پرداخت و در این راستا بیان کرد: حکم حکومتی حکمی است که فقیه در مقام اعمال " وظایف اجرایی‌اش صادر می‌کند.

وی در ادامه ضمن اشاره به اینکه فقیه جامعه اسلامی می‌تواند در مواردی که مصلحت اقتضا کند از اجرای برخی احکام و قوانین شرع به طور موقت جلوگیری کند؛ به جایگاه مصلحت در صدور و اجرای احکام حکومتی اشاره نمود و افزود: مصالح در احکام حکومتی سه دسته هستند اول مصالحی که در شرع به اعتبار آن حکم شده دوم مصالحی که در شرع بر الغاء آن حکم شده و سوم مصالحی که در شرع دلیلی بر اعتبار و عدم اعتبار آن نیامده است.

وی در ادامه به مصالح مرسله، تعریف و آراء فقهای اهل سنت و فقهای امامیه درباره مصالح مرسله پرداخت و در همین راستا به توصیف، بررسی و تبیین دیدگاه مرحوم آیت الله مهدوی کنی(ره) مبادرت کرد.

دکتر پورعبدالله در همین راستا به بیان مقدماتی در زمینه اقدامات آن عالم ربانی در چاچوب وظایف حاکم، همچنین پرداختن به امور نیازمند حمایت از سوی حاکم و تاسیس دانشگاه امام صادق (ع) مبتنی بر شیوه منحصر به فرد تلفیق علوم انسانی و اسلامی پرداخت و به بررسی تعبیر به مصلحت اندیشی در موضوع استصلاح اقدام کرد.

وی در همین راستا اقسام مصلحت اندیشی و این موضوع در در مقام افتا و اجرا و صدور احکام حکومتی و وجود مصداق مجمع تشخیص مصلحت نطام را مورد بررسی و تحلیل قرار داد.

دکتر پورعبدالله در ادامه با توجه به دیدگاه‌های ناب و ارزشمند حضرت آیت الله مهدوی کنی (ره) در زمینه استصلاح در حکومت پرداخت و در این زمینه به بیان نیاز وجود کارشناسان تخصصی در دستگاه حاکمیتی و حیطه‌های عملکردی کارشناسان شامل کیفیت شیوه اجرای امور، تشخیص موضوعات و تعیین کیفیت اجرای احکام مبادرت نمود.

عضو هیات علمی پردیس خواهران در ادامه به تبیین ارتباط استصلاح با احکام اولیه و موارد استصلاح ضروری پرداخت.

وی سپس ضمن بررسی جنبه استصلاحی در عناوین ثانویه، به لزوم ضابطه‌مندی در استصلاح از دیدگاه آن عالم عالیقدر پرداخت و در این زمینه گفت: در کاربست استصلاح مسلما چارچوب اصول کلی باید دین باشد. همچنین تشخیص مصلحت کار کارشناسی می‌خواهد و حاکم در جریان تعیین و تشخیص مصلحت لازم است با بررسی همه جانبه نظر کارشناسان و صلاحدید موجود به صدور حکم اقدام نماید.

دکتر پورعبدالله در پایان ضمن پاسخ به سوالات حضار، به دیدگاه‌های مرحوم آیت الله مهدوی کنی (ره) در زمینه لزوم رای به ولایت عامه برای فقیه حاکم پرداخت و در این زمینه به یک نمونه از نظرات ایشان در زمینه نماز جمعه و ادله جواز اقامه جمعه توسط شیعیان و ادله ولایت فقیه پرداخت.


نظر شما :