واکاوی مولفههای تربیتی از دیدگاه آیت الله مهدوی کنی (ره)
به مناسبت ششمین سالگرد ارتحال حضرت آیت الله مهدوی کنی (ره)، وبینار علمی با عنوان "واکاوی مولفههای تربیتی از دیدگاه آیت الله مهدوی کنی (ره) توسط دکتر زهره موسی زاده، عضو هیات علمی پردیس خواهران در روز یکشنبه 27 مهرماه در فضای مجازی برگزار شد.
دکتر موسی زاده در ابتدای این وبینار به نقش آفرینی آیت الله مهدوی کنی (ره) به عنوان یکی از چهرههای اثرگذار در عرصههای مهم کشوری از عضویت در شورای انقلاب و تشکیل کمیتههای انقلاب در آغاز تاسیس نظام اسلامی تا تصدی وزارت کشور و نخست وزیری در یکی از سختترین دورانهای جمهوری اسلامی و همچنین تاسیس دانشگاه امام صادق (ع) اشاره نمود و به بیان سخنان ارزشمند مقام معظم رهبری درباره این عالم برجسته مبادرت کرد.
وی در ادامه به موضوع این وبینار و یافتههای برآمده از آثار آیت الله مهدوی کنی (ره) در قالب طرح تحقیقی پرداخت و تصریح نمود: این یافتهها با بررسیهای کیفی و با رویکرد اکتشافی و با استفاده از روش تحلیل متن انجام شده است. در این تحقیق سعی شده تا با کدگذاری کامل متون، آثار و سخنرانیهای معظم له شامل کتبی چون 12 گفتار، 22 گفتار، معلم صادق، فقیه بصیر و تعلیم و تربیت در دیدگاه آیت الله مهدوی کنی (ره) به استخراج مولفههای مهم و تاثیرگذار در مباحث نظام آموزش رسمی پرداخته شود.
عضو هیات علمی پردیس خواهران در ادامه به جایگاه تعلیم و تربیت به عنوان یکی از پر تکرارترین مفاهیم در پژوهش مذکور اشاره کرد و بیان نمود: حضرت آیت الله مهدوی کنی(ره) در بیاناتشان توجه ویژهای به جایگاه تعلیم و تربیت داشتند و جایگاه بالایی برای این مقوله پس از مقام توحید و نبوت و اعتقادات مذهبی قائل بودند.
وی در ادامه به ضرورت علم و علمآموزی به عنوان یکی عوامل پر تکرار در آثار ارزشمند آن عالم ربانی اشاره نمود و به دیدگاهها و نظرات ارزشمند ایشان در این زمینه پرداخت و خاطر نشان نمود: آن عالم گرانقدر ارزش علوم را در دو چیز میدانستند؛ یکی معلومات و محتوای آن علم و دیگری هدف از تحصیل آن علم و در این راستا معتقد بودند که تحصیل علم فی نفسه امری مطلوب است اما علم نسبت به جهل و نادانی ارزشمندتر از علم در برابر بیسوادی است.
سپس دکتر موسی زاده ضمن تاکید بر اهمیت نقش علما در متون و کتب و بیانات حضرت آیت الله مهدوی کنی (ره) خاطر نشان کرد: آن عالم وارسته، مرکب علما را از خون شهدا برتر می دانستند و حفظ و تداوم راه شهدا توسط عالم و معلم را ممکن میدانستند.
وی در ادامه به نقش معلم به عنوان عامل اساسی و پر تکرار در آثار ایشان اشاره نمود و تصریح کرد: ایشان از معلم به مولد یادکردهاند زیرا معلمان هستند که به تولید و شکوفایی استعدادهای متعلمان میپردازند و خطاب به معلمان تاکید نمودند: "سعی انسان در دنیا و آخرت جزا داده می شود و اگر می خواهید ماندگار شوید شاگردان شما نتیجه سعی و تلاش شما هستند."
دکتر موسی زاده به وظایف متعلم و مباحث تاثیرگذار در این زمینه در بیانات آن عالم وارسته اشاره نمود و تصریح کرد: ایشان اهمیت بسیار زیادی به ترویج و تبلیغ علم میدادند و هدفشان در دانشگاه امام صادق (ع) تربیت شاگردانی بود که علاوه بر عمل به مباحثی علمی، ترویج دهنده و تبلیغ کننده این مفاهیم علمی باشند.
وی به اهمیت زمان و مدیریت زمان و راههای پیشگیری از خسران از دیدگاه حضرت آیت الله مهدوی کنی (ره) اشاره نمود و رعایت نظم و انضباط و تقسیم اوقات را از عوامل تاثیرگذار دانست و با توجه به دیدگاه آن عالم بزرگوار تاکید نمود: عبادات اسلامی مانند نماز، روزه و حج علاوه بر جنبههای عبادی برای توجه انسان به وقت و زمان است.
عضو هیات علمی پردیس خواهران به سیستم آموزش و برنامهریزی با توجه به آثار معظم له اشاره کرد و تصریح نمود: علاوه بر آموزش، تربیت و پرورش از اصول اصلی است. توجه به اصل مبدا و معاد باید اساس برنامهریزی علمی و آموزشی و تربیتی باشد. دانشگاه امام صادق (ع) علاوه بر محتوای اسلامی، هدف الهی دارد و قهرا معلوماتش نورانی میشود.
وی همچنین به اهداف و رسالت دانشگاه امام صادق (ع) با توجه به دیدگاههای آیت الله مهدوی کنی (ره) مبادرت کرد و بیان نمود: آن عالم ربانی همواره با بینظمیهای حزبی و دستهای و افراط و تفریط مقابله میکردند و دانشگاه را محل تضارب افکار و آراء مختلف و نظریهپردازی میدانستند؛ اما به هیچ وجه چنین جای علمی مقدسی را محل تهاجم به ارزشهای اسلامی نمیدانستند.
در پایان دکتر محسنینژاد، عضو هیات علمی پردیس خواهران ضمن تبریک به مناسبت حلول ماه ربیعالاول از کانال اینستاگرام حاج آقا مهدوی کنی به زبان عربی رونمایی کرد و به اقدامات آن عالم ربانی در تعالی علوم انسانی و اهداف جمهوری اسلامی اشاره کرد و تصریح نمود: معرفی چهرههای ماندگار همچون حضرت آیت الله مهدوی کنی (ره) به عنوان عالم و فقیه سیاستمدار و انقلابی به کشورهای عرب زبان از جمله اهداف راه اندازی چنین کانالی بوده است.
وی در ادامه به اثرات معنوی این کار اشاره نمود و خاطر نشان کرد: بیشتر روزها کارم را با ویراستاری بیانات ارزشمند پدر معنویمان، حضرت آیت الله مهدوی کنی(ره) آغاز نمودم و این کار انرژی بسیار زیادی به من داده و حس خوبی در من و همکارانی که در این مسیر کمک مینمودند، ایجاد میکرد.
دکتر محسنی نژاد در پایان به محتوای منتشر شده در فضای مجازی اشاره نمود و افزود: در این بخش در مجموع 240 نکته و بیانات ارزشمند حاج آقا مهدوی کنی توسط من و همکارانم ترجمه شد و این مطالب شامل نکات اخلاقی، سیاستمدار صادق، فقیه بصیر و مناسبت ها بود و سعی شد بیشتر به نکاتی که مورد استفاده جوامع عرب زبان است پرداخته شود.
نظر شما :