موضوع ملاک شناسی مقربان در آثار تفسیری و فلسفی صدرالمتألهین در قالب کرسی ترویجی مورد نقد و بررسی قرار گرفت
به منظور عرضه و نقد دیدگاههای علمی دانشگاه امام صادق (ع) کرسی ترویجی با عنوان "ملاک شناسی مقربان در آثار تفسیری و فلسفی صدرالمتألهین"در روز چهارشنبه 29 مرداد در پردیس خواهران و فضای مجازی اسکای روم برگزار شد.
در این نشست دکتر فاطمه صادق زاده، عضو هیات علمی پردیس خواهران در قالب یک تحقیق میان رشته ای و با استفاده از منابع حکمی فلسفی و آثار تفسیری قرآنی به تحقیق و بررسی در زمینه ملاک شناسی مقربان مبادرت کرد.
وی در ابتدای این نشست به بیان مسئله پژوهش پرداخت و تصریح نمود: در این پژوهش تلاش شده تا ویژگیهای متمایز مقربان از دیگر افراد مورد توجه قرار گیرد.
دکتر صادق زاده در ادامه به مفهوم سازی واژه قرب از دیگاه قرآن و ملاصدرا پرداخت و خاطر نشان نمود: انسان از نظر کمالات شامل کمالات علمی و عملی است. کمالات علمی شامل ادراک حقایق و فهم مفاهیم الهی است و کمالات عملی شامل انجام رفتارهای نیک و صالح است.
عضو هیات علمی پردیس خواهران در ادامه ضمن اشاره به اینکه مقربان از هر دو حیث علمی و عملی به کمال رسیدهاند بیان نمود: با بررسیهای صورت گرفته مشخص گردید، ویژگیهایی چون ادراک حقایق و عدالت اخلاقی از عوامل بارز مقربان است.
وی در ادامه به تعابیر دیگری از ویژگیهای مقربان شامل مشاهده ملکوت، درک عظمت خدا، علم راسخ، سلوک در راه خدا، آزادگی و پرهیزگاری اشاره کرد و تصریح نمود: علاوه بر علم دقیق و عدالت، عوامل مذکور نیز از جمله معیارها و ملاکهای مقربان است.
دکتر صادق زاده در پایان به نقد و بررسی برخی دیدگاههای ملاصدرا در این زمینه پرداخت و با اشاره به سوره های قرآن از جمله سوره واقعه و فاطر به تبیین مباحث مطروح مبادرت کرد.
سپس دکتر عباس مصلائی پور، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) و ناقد جلسه ضمن عرض تسلیت به مناسبت آغاز ماه محرم تاکید نمود: پژوهش صورت گرفته یک تحقیق میان رشتهای است که از مباحث علمی در رشته فلسفه و کلام اسلامی و همچنین علوم قرآن و حدیث بهره گرفته است.
وی بهرهمندی از منابع متعدد در این پژوهش و میان رشته ای بودن آن را از نقاط مثبت این پژوهش ارزیابی نمود و در ادامه به نکات تکمیلی اشاره کرد و گفت: لازم است در پژوهش مشخص شود که مقربان شامل چه کسانی می شوند آیا فقط انسان مورد توجه است یا اینکه فرشتگان و جنیان نیز مورد نظر است.
عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق (ع) همچنین به سورههای متعددی در این زمینه اشاره نمود و خاطر نشان کرد: به منظور تکمیل بحث و توجه دقیق به واژه و مفهوم مقربان لازم است سورههای واقعه، فاطر، الرحمن، اعراف، توبه، فجر و آلعمران نیز مورد توجه قرار گیرد.
سپس دکتر رضا محمد زاده، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) و ناقد جلسه به نقد و بررسی مقاله پرداخت و تاکید نمود: یکی از اهداف مهم پژوهشهای دانشگاه امام صادق (ع) باید توجه به حل مسائل و مصائب بشر باشد و در این تحقیق نیز این نکته باید مورد توجه قرار گیرد.
وی در ادامه به تفاوت مقربین با دیگران که همان آگاهی است اشاره نمود و خاطر نشان کرد: آگاهی با علم متفاوت است و از جمله ویژگیهای مقربان علم همراه با خشیت است. مقربان غیر از خدا را نمیبینند و از تمام رنجها آسوده میشوند.
در پایان دکتر صادق زاده ضمن تشکر از نظرات ناقدین محترم جلسه، ضمن پاسخگویی به برخی از نکات مطرح شده به سوالات دیگر حضار در این زمینه پاسخ داد.
نظر شما :