نشست دانش افزایی با عنوان قواعد تأویل؛ فهم متشابهات قرآنی از دیدگاه ملاصدرا برگزار شد
نشست دانشافزایی اساتید گروه فلسفه و کلام اسلامی با عنوان قواعد "تأویل؛ فهم متشابهات قرآنی از دیدگاه ملاصدرا با ارائه دکتر صادق زاده، عضو هیات علمی پردیس خواهران در روز چهارشنبه 13 آذر ماه برگزار شد.
دکتر صادق زاده در ابتدای نشست ضمن بررسی واژه تاویل در قرآن نظر به آیه 7 سوره آل عمران بیان کرد: ملاصدرا در آثار قرآنی خود مانند تفسیر قرآن و مفاتیح الغیب، ابتدا چند روش در مورد متشابهات قرآن و حدیث را ارزیابی میکند و سپس به شرح روش خاص خود میپردازد و از آن با عنوان روش راسخین در علم نام میبرد.
وی در این باره افزود: روش ایشان ابقاء الفاظ بنابر مفاهیم و معانی اولیهشان بدون هیچ گونه تصرفی در آن معانی پس از تحقیق درباره آنها و تجریدشان از زوائد، است. به تعبیردیگر، از نظر ملاصدرا منظور از تأویل قرآن، گذر از روح معنا به گونهای که متناقض با ظاهر معنا باشد، نیست بلکه راسخان در علم و عارفان تفسیر را تکمیل میکنند و از ظاهر قرآن به باطن آن میرسند.
دکتر صادق زاده در همین راستا تصریح نمود: برای نمونه، واژه «میزان» موضوع است برای هرآنچه یک شیء را با آن توزین میکنیم. روح معنای میزان همین مطلب است و ما نباید خصوصیت برخی از مصداق ها را به دایره معنای میزان وارد نماییم و در نتیجه مصداق میزان را محدود کنیم؛ لذا همان طور که خط کش میزان است، منطق و عقل نیز میزان محسوب میشوند.
در پایان ضمن تبادل نظر اساتید درباره مباحث مطروحه، منابعی برای مطالعه بیشتر از سوی دکتر صادق زاده مطرح گردید.
نظر شما :