میزان تطابق قوانین و مقررات بالادستی کشور با خانواده محوری موجود در سیاستهای کلی خانواده بررسی شد
گزارش طرح پژوهشی با عنوان "میزان تطابق قوانین و مقررات بالادستی کشور با خانوادهمحوری موجود در سیاستهای کلی خانواده" توسط دکتر مریم سادات محقق داماد، عضو هیات علمی پردیس خواهران ارائه شد. این نشست با حضور دکتر محسن اسماعیلی، حقوقدان، استاد و عضو هیأتعلمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و استاد ناظر طرح پژوهشی مذکور و همچنین با حضور اساتید، اندیشمندان و پژوهشگران حوزه حقوق خانواده در روز دوشنبه 13 آبان در سالن بانو امین برگزار شد.
دکتر محقق داماد در ارائه این طرح به تجربه چندین ساله اش به عنوان وکیل دعاوی خانواده و آشنایی با مشکلات موجود اشاره کرد و آن را زمینه ساز ورود به چنین بحثهایی در قالب طرح پژوهشی عنوان نمود.
وی در این طرح با رویکرد خانواده محوری در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری به موضوع تطابق قوانین و مقررات موجود با این سیاستها پرداخت.
عضو هیات علمی پردیس خواهران در ادامه به نوآوریها و دستاوردهای این طرح اشاره نمود و خاطرنشان کرد: مواردی چون تفکر و نگاه فلسفی به مفاهیم حقوقی، بازخوانی مفهوم خانواده در نظام حقوقی ایران، نگاهی تازه به مفهوم بالادستی، پرهیز از نگاه جانبدارانه و جنسیتی، توجه به خانواده محوری در دو ساحت خصوصی و عمومی، نگاهی نو به مفاهیم تمکین، نفقه، مهریه موجل و گونه شناسی انواع مهریه از جمله دستاوردهای این طرح پژوهشی است.
وی سپس در تشریح موارد مطروحه مواردی چون تسهیل حقوقی جدایی، درج شروطی در عقدنامه به منظور شفافسازی و ابهامزدایی از روابط بین زن و مرد درابتدای ازدواج، اصلاح قوانین موجود، تاسیس نهاد فراقوهای برای نظارت در مرحله تصویب و اجرای قوانین و مقررات و توجه به قاعده عدل و انصاف در کنار مصلحت در وضع قوانین و مقررات را از جمله موارد مهم در راستای خانواده محوری دانست.
دکتر محقق داماد در ادامه به سوالات و فرضیههای تحقیق و مفهوم خانواده محوری در حقوق موضوعه ایران اشاره کرد و خاطر نشان نمود: در این طرح خانواده محوری در حقوق موضوعۀ ایران در دو قسمت یکی ناظر بـه روابـط خـصوصی اعضای خانواده و دیگری ناظر به رابطه خانواده با نهادهای حقوق عـمومی مطرح شده است.
وی در ادامه به تبیین میزان تطابق قوانین و مقررات بالادستی با خانوادهمحوری موجود در سیاستهای کلی مقام معظم رهبری مبادرت کرد و این تطابق را نیز در دو بخش روابـط خـصوصی اعضای خانواده و رابطه خانواده با نهادهای حقوق عـمومی بررسی نمود.
در ادامه دکتر اسماعیلی، ناظر طرح ضمن گرامیداشت یاد و نام حضرت آیت الله مهدوی کنی (ره) به خصوصیات ارزنده این عالم ربانی اشاره کرد و خاطر نشان نمود: حضرت آیت الله مهدوی کنی(ره) یک شخصیت والامقام در جمهوری اسلامی ایران بود و تاسیس این دانشگاه و فرصت پژوهش و علم آموزی نیز یکی از اقدامات بسیار مهم و اثرگذار این عالم عالیقدر بود.
وی در ادامه ضمن اشاره به اینکه رواج چنین طرحهایی صرفنظر از نتایج آن بسیار ارزشمند است و این افتخار برای دانشگاه امام صادق(ع) پردیس خواهران بوده که در چنین تحقیقاتی پیشگام هستند، این حرکت را شروع کار دانست و خاطر نشان کرد: وجود جلسات متعدد و بررسی موضوعات متعدد مطروحه در این طرح در جلسات مجزا و تبادل نظر با صاحبنظران این حوزه به غنی شدن یافتههای آن کمک میکند و نتایج خروجی آن میتواند در مراجع مربوطه مورد استفاده قرار گیرد.
وی در پایان به نقد کار تحقیقی و بیان اختلاف نظراتش با بعضی از موارد مطروحه پرداخت و تصریح کرد: شاید برخی از تحلیلها و تفاسیر با اعتقاد من همخوانی نداشته باشد اما معتقدم استاد ناظر نباید نظراتش را به محقق تحمیل کند و فقط باید در اصول تحقیق و روشهای آن نظارت نماید.
در پایان نشست اساتید و پژوهشگران به نقد موارد مطروحه و ذکر سوالاتشان پرداختند و دکتر محقق داماد و دستیاران طرح پژوهشی، نظراتشان را در مورد سوالات مذکور بیان نمودند.
نظر شما :