نگاهی حکمی بر انسان قرآنی بر مبنای حکمت صدرایی

۱۷ تیر ۱۳۹۸ | ۰۸:۱۵ کد : ۲۱۲۸ اخبار دانشگاه
تعداد بازدید:۶۴۱

نشست تخصصی به منظور ارائه گزارش طرح پژوهشی با عنوان "نگاهی حکمی بر انسان قرآنی بر مبنای حکمت صدرایی " توسط دکتر فاطمه سلیمانی دره باغی ، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع)- پردیس خواهران و مجری طرح و با حضور دکتر محمد سعیدی مهر،  عضو هیات علمی و استاد گروه فلسفه دانشگاه تربیت مدرس و ناظر طرح در پردیس خواهران برگزار شد.

در این نشست دکتر سلیمانی در جمع اساتید و پژوهشگران حوزه قرآنی و  فلسفه به اهمیت این طرح پژوهشی اشاره کرد و در این باره گفت: به منظور تولید علوم انسانی اسلامی و نیاز شاخه‌های مختلف علوم انسانی به شناخت انسان، لازم است بیانات قرآن کریم در مورد انسان و چگونگی پیدایش و به کمال رسیدن او در چارچوب فلسفه صدرایی مورد تفسیر و تحلیل دقیق قرار گیرد.

 وی هدف اصلی طرح مذکور را ارایه تصویری حکمی و عقلانی از مبانی وجودشناسی و معرفت شناسی انسان قرآنی به منظور استفاده از شاخه های مختلف علوم انسانی معرفی کرد و خاطرنشان نمود: با توجه به توانمندی‌ها و ظرفیت های حکمت صدرایی امکان تأسیس نظام منسجم، منطقی و حکمی از نگرش قرآن در خصوص انسان وجود دارد.

عضو هیات علمی پردیس خواهران در همین راستا تصریح کرد: به همین جهت در این پژوهش ابتدا برای به دست آوردن تصویر انسان قرآنی، آیات مربوط به عناوین، از نگاه مفسران مختلف مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. سپس موضوع مورد نظر از منظر حکمت متعالیه و بر اساس مبانی فلسفی صدرایی مورد تحلیل و بررسی  قرار می گیرد، تا قابلیت استفاده در شاخه‌های مختلف  علوم انسانی را داشته باشد.

دانشیار گروه فلسفه و کلام اسلامی پردیس  خواهران ضمن اشاره به فرآیند روش پژوهش در طرح مذکور بیان کرد: ابتدا آیات مربوط به هر عنوان از نگاه مفسران مختلف مورد بررسی قرار گرفت، سپس موضوع مورد نظر از منظر حکمت متعالیه و بر اساس مبانی فلسفی صدرایی  تحلیل و بررسی شد. البته در این قسمت در صورت موجود بودن تفسیر آیات مورد بحث در مجموعه تفاسیر صدرا، از تفسیر وی و همچنین از تفاسیر پیروان صدرا نظیر، علامه طباطبایی و آیت الله جواد آملی  نیز برای تکمیل مباحث استفاده شده است.

شایان ذکر است این طرح در دو بخش حقیقت انسان و ساحت های وجودی انسان تدوین شده است. بخش اول شامل مباحث پیدایش انسان، امتیازات انسان، غایت نهایی انسان و بخش دوم شامل ساحت علم، ساحت احساسات و عواطف و ساحت عمل می شود.

لازم به ذکر است این طرح پژوهشی در سال 1394 به تصویب رسیده بود و با برگزاری نشست مذکور در فروردین 1398 به پایان رسید.

           


نظر شما :