اتمام طرح پژوهشی فقه تطبیقی
اتمام طرح پژوهشی فقه تطبیقی
طرح پژوهشی فقه تطبیقی که توسط دکتر فریبا حاجیعلی، اکرم محمدی آرانی و محدثه معینی فر به رشته تحریر در آمده است، در سال 91 پایان یافت.
تلاش برای تحول بخشیدن به پژوهشهای اصولی و فقهی، پی بردن به نقاط ضعف و قوت دیدگاهها در فقه مقارن و تطبیقی، کشف موافقات و در نهایت استحباب خروج از خلاف ضرورت و اهمیت بررسی تطبیقی حوزههای گوناگون علم فقه را روشن می سازد. فقه مقارن و شناخت علم الخلاف راهی است برای خروج از خلاف که فقهای مذاهب اسلامی معتقدند خروج از خلاف مستحب است. از این رو، نیاز فقهی مراکز علمی و از جمله دانشگاه ها در این زمینه با نگارش آثار تامین شده و دسترسی به منابع معتبر مذاهب خمسه را تسهیل میکند. لذا جمعی از اساتید فقه پردیس خواهران، به تحریر طرح پژوهشی فقه تطبیقی همت گماردند.
محورهای اصلی مباحث این طرح عبارتند از: 1- بررسی معنایی و استدلالی نقاط افتراق اساسی که به سایر فروعات فقهی سرایت کرده و تبیین نقطه نظرات مختلف و بررسی منطقی و منصفانه نقاط قوت و ضعف هر یک از اقوال، 2- کشف و بررسی نقاط اشتراک مذاهب خمسه برای رسیدن به مبانی و اصول مشترک در زمینه استدلالات فقهی و رسیدن به یک زبان مشترک. با توجه به اصول و اساس مستحکم فقه امامیه و پویایی و بالندگی آن در حل مشکلات و معضلات فقهی واستدلالات متین آن، به طور قطع، در این تقارن و قیاس با فقه مذاهب اربعه گوهرهای درخشان فقه امامیه آشکارتر شده و نگارش چنین اثری بر تقریب بین مذاهب خمسه تاثیر بسیاری خواهد گذاشت؛ چراکه یکی از نیازهای اساسی جهان امروز، برطرف شدن شبهات و ابهاماتی است که در بین فقهای مذاهب اسلامی وجود دارد. در حالی که تطبیق و مقارنه در زمینه فقه اسلامی تا حدود زیادی به رفع این شبهات کمک می کند و موجب رشد و توسعه فقه اسلامی می شود. با توجه به آنچه در مورد ضرورت بررسی فقه تطبیقی بیان شد، این طرح پژوهشی موضوع قصاص و دیات بررسی می کند.
این پژوهش توصیفی – تبینی که به روش تحلیلی- استدلالی مقارن به تفسیر دادهها پرداخته، تمامی آرای فقها را بیان نموده و سپس به تحلیل و مقارنه آنها با لحاظ استدلال به قرآن و روایات پرداخته است. این پژوهش با استفاده از منابع شاخص در مذاهب حنفی، مالکی، شافعی، حنبلی و امامیه نگاشته شده است.
نظر شما :