هم اندیشی علمی روز ملی خانواده با عنوان "تاملی بر فرهنگ و خانواده" برگزار شد

۰۴ آبان ۱۳۹۳ | ۰۹:۳۳ کد : ۵۳۳ اخبار دانشگاه
به مناسب گرامیداشت روز ملی خانواده، هم اندیشی علمی با عنوان "تاملی بر فرهنگ و خانواده" از منظر دانش حقوق در روز یکشنبه 27 مهر 93 از ساعت 13 الی 16 در سالن شهدای گمنام دانشگاه امام صادق (ع)- پردیس خواهران برگزار شد.

به مناسب گرامیداشت روز ملی خانواده،  هم اندیشی علمی با عنوان "تاملی بر فرهنگ و خانواده"  از منظر دانش حقوق در روز یکشنبه 27 مهر 93 از ساعت 13 الی 16 در سالن شهدای گمنام دانشگاه امام صادق (ع)- پردیس خواهران برگزار شد.

در این هم اندیشی که با مساعدت و همیاری انجمن علمی فقه و حقوق خانواده ایران، گروه حقوق و حقوق خانواده ایران و حوزه معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه امام صادق (ع) -پردیس خواهران برگزار شد، آیت الله سید مصطفی محقق داماد، استاد دانشکده‌ حقوق‌ دانشگاه شهید بهشتی و رئیس بخش حقوق اسلامی آن دانشگاه (به عنوان سخنران اصلی)، همچنین دکتر صفاری نیا، مدیر گروه حقوق و هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) – پردیس خواهران، دکتر مریم محقق داماد، مدیر گروه حقوق خانواده و هیات علمی پردیس خواهران، دکتر عاطفه عباسی و دکتر نرگس ایزدی اعضای هیات علمی پردیس خواهران و نیز دکتر فائزه عظیم زاده اردبیلی، معاون پژوهشی و فناوری و هیات علمی پردیس خواهران سخنرانی نمودند.

در ابتدای مراسم دکتر نرگس ایزدی با رویکرد حقوق خصوصی به مقوله فرهنگ و حقوق خانواده پرداخت و در این باره ضمن اشاره به آیات و روایات، خانواده را عامل تامین کننده ساختار تکوین انسان و فرهنگ سازی جامعه دانست.

سپس دکتر مریم محقق داماد با رویکرد حقوق خصوصی به موضوع فرهنگ و اهمیت آن بر خانواده پرداخت و در این باره اظهار کرد: فرهنگ سازی در زمینه استمرار زندگی بسیار مهم است و در این رابطه باید به ترویج مقولاتی چون وحدت، مودت، ایثار، عطوفت و مهربانی در نهاد خانواده پرداخت.

در ادامه دکتر عاطفه عباسی به مقوله فرهنگ از دیدگاه حقوق کیفری پرداخت. همچنین دکتر مهیا صفاری نیا این مقوله را از دیدگاه روابط بین الملل بررسی نمود و به نقش آن در جامعه و خانواده پرداخت.

سپس آیت الله سید مصطفی محقق داماد، در آغاز بیانات ارزشمندشان ضمن درخواست شفای عاجل برای حضرت آیت الله مهدوی کنی (دامه برکاه) از حضرت حق، به اهمیت تدبیر منزل اشاره کرد و گفت: در زمان یونان باستان حکیمان بزرگ، دانش را به حکمت نظری و عملی تقسیم کردند و در بخش عملی آن را به سه بخش اخلاق، تدبیر منزل و سیاست مدن قسمت کردند. وی در این باره افزود: مدن یعنی همان علوم اداری و بخش قضایی که جزو سیاست مدن است و تدبیر منزل قسیم آن است و نه بخشی از آن. وی افزود: این تقسم بندی نشانگر آن است که اگر خانواده را به مانند قلعه ای در نظر بگیریم، دیوار و دژ آن به قدری بلند و مرتفع است که قانون نمی تواند به داخل آن نفوذ کند.

آیت الله محقق داماد ضمن اشاره به عوامل بسیار مهم و تاثیرگذار در کانون خانواده بیان کرد: در واقع مهم ترین عوامل، عواطف و احساس و اخلاق است که در دژ محکم خانواده نفوذ می کند و تاثیر گذار است. وی در این باره افزود: احساس به همسر و فرزند، قانون بردار نیست. در قرآن مجید هم از واژه مودت برای ارتباط بین زن و شوهر استفاده شده است و نشان از تکوینی بودن این رابطه دارد و نه تشریحی بودن آن.

وی در این باره افزود: نهاد خانواده قانون خودش را دارد و نمی توانیم بگوییم که نکاح یک قرارداد است. در حالی که در جوامع غربی رابطه اعضای خانواده به سمت و سوی روابط حقوقی محض پیش می رود و ما نباید در این باره کورکورانه از آنها تقلید کنیم. درواقع  وظیفه ما استحکام کانون خانواده از طریق آموزش، اخلاق، احساس، تربیت و فرهنگ است.

وی ضمن اشاره به لزوم پیشگیری از آسیب ها در کانون خانواده خاطر نشان کرد: در کانون خانواده، حقوق از منظر وظیفه وجود دارد نه از منظر قانون. لذا لازم است وظایف و مسئولیت هایی که هر فرد در خانواده در جهت استحکام خانواده به عهده دارد ترویج و آموزش داده شود.

ایشان در انتهای بیاناتشان با اشاره به بخش قانونی خانواده بیان کرد: به نظرم فقط قانون باید در مسائلی چون طلاق و حق حضانت و مسائلی از این حیث وارد عمل شود و تصمیم گیرنده باشد. زیرا تاثیر سوء طلاق تنها بر روی یک فرد و خانواده اش نیست و این آثار سوء،‌ کل جامعه را در بر می گیرد.

در خاتمه مراسم، دکتر فائزه عظیم زاده اردبیلی، هیات علمی و معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه امام صادق (ع) – پردیس خواهران ضمن خوشامدگویی به علما، اندیشمندان، اساتید، دانشجویان و دانش پژوهان که زینت بخش این محفل علمی بودند و همچنین ضمن اشاره به نزول آیه "هل اتی" و اشاره به زندگی با برکت پیامبر (ص) به تعبیر حضرت امام در این باره که خوشبختی و بدبختی جامعه در گرو فرهنگ است اشاره کرد و گفت: در حقیقت فرهنگ یک جامعه هویت آن جامعه را تشکیل می دهد و خانواده حرف اول را در جامعه می زند. جامعه سالم خانواده سالم می خواهد. لذا لازم است، خانواده ها با حقوق فرهنگی به مسیر درست هدایت شوند.

شایان ذکر است این برنامه به زودی از شبکه قرآن پخش می شود.