جایگاه حقوق زنان در روند فعالیت‌های سازمان همکاری اسلامی تبیین شد

۱۲ اسفند ۱۳۹۹ | ۱۹:۵۶ کد : ۲۸۹۴ اخبار دانشگاه

کرسی ترویجی عرضه و نقد دیدگاه‌های علمی دانشگاه امام صادق (ع) با موضوع "جایگاه حقوق زنان در روند فعالیت‌های سازمان همکاری اسلامی، دستاوردها و افق‌های پیش‌رو" در روز دوشنبه 11 اسفند در فضای مجازی برگزار شد. دکتر محیا صفاری‌نیا، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) به عنوان ارائه دهنده در این کرسی و دکتر رقیه سادات مومن، عضو هیأت علمی به عنوان دبیر علمی در این کرسی حضور یافتند.  همچنین دکتر مهرشاد شبابی، استاد دانشگاه و دکتر غلامرضا کریمی، عضو هیأت علمی دانشگاه خوارزمی از ناقدان این جلسه علمی بودند.

دکتر صفاری‌نیا در این نشست ضمن اشاره به اهمیت و جایگاه برجسته مباحث حقوق زنان در عرصه بین‌الملل تصریح نمود: بازیگران مختلف دولتی و غیردولتی در این عرصه مشغول به فعالیت هستند و در این راستا دستاوردها و چالش‌های متنوعی مطرح است.

وی ضمن طرح سوالی مبنی بر اینکه کشورهای اسلامی در حوزه کارهای مشترک مربوط به خانواده و زنان چه اقداماتی انجام داده‌اند، به فعالیت‌ها و عملکردهای سازمان همکاری اسلامی در این زمینه اشاره کرد و افزود: این سازمان تنها نهاد بین دولی مبتنی بر هویت دینی است و اعضای آن از چهار قاره مختلف بوده و فقط کشورهای اسلامی حق عضویت در این سازمان را دارند. لذا بررسی اقدامات سازمان همکاری اسلامی در عرصه حقوق زنان در زمینه اقدامات و مصوبات آن در جهت روشن‌سازی سوال مطروحه موثر است.

دکتر صفاری‌نیا در ادامه در جهت تبیین موضوع به بررسی‌های انجام شده در 3 قالب هنجاری‌سازی حقوق زنان، نهادسازی در خصوص حمایت از حقوق زنان و تضمین قواعد در اسناد سازمان همکاری اسلامی پرداخت و خاطر نشان کرد: در این تحقیق سعی شده است موارد مذکور در متون سازمان همکاری اسلامی مورد تحلیل و مداقه قرار گیرد و این مسئله از دو دیدگاه عام و خاص مورد بررسی واقع شود.

وی در همین راستا و با توجه به اسناد سازمان همکاری اسلامی شامل منشور، اطلاعیه‌ها، مصوبات، کنفراس‌ها و غیره به بررسی عملکرد و فعالیت‌های سازمان مذکور طی سال‌های مختلف و مقایسه متون و قوانین پرداخت.

دکتر صفاری نیا در پایان ضمن بیان نتایج تحقیق در قالب 3 رویکرد هنجارها، نهادها و ضمانت های اجرایی به ارائه راهکارها و پیشنهادات در این زمینه مبادرت کرد.

دکتر غلامرضا کریمی در ادامه ضمن اشاره به نکات مثبت پژوهش مذکور به ذکر مواردی جهت غنی‌تر شدن آن اقدام نمود.

وی در همین راستا به روش تحقیق طرح مذبور اشاره کرد و خاطر نشان کرد: در این بررسی‌ها لازم است مطالبی در راستای سوالات و فرضیه‌های طرح عنوان گردد و دغدغه‌های جانبی در قالب موضوعات و سوالات در قالب تحقیق‌های دیگر عنوان گردد.

وی در ادامه ضمن اشاره به فعالیت‌های سازمان همکاری اسلامی و تاثیر دیدگاه‌های کشورهای اسلامی مختلف در این فعالیت‌ها افزود: با توجه به دیدگاه‌های محافظه‌کارانه و افراطی‌گرایانه برخی از کشورهای اسلامی عضو سازمان، انتظار یک سیاست مدون و مبتنی بر دین مبین اسلام در این سازمان کمتر وجود دارد و لذا جهت بررسی کامل‌تر و جامع‌تر بهتر است فعالیت‌های حوزه‌های زنان در نهادهای وابسته به سازمان همکاری اسلامی نیز صورت پذیرد تا به صورت جامع‌تر و کامل‌تر به موضوع پرداخته شود.

در ادامه دکتر شبابی ضمن بیان نکات مثبت این تحقیق شامل روند نگارش و ارائه منسجم آن و برخورداری از متودولوژی مناسب و استفاده از منابع دست اول تصریح نمود: در این کار تأمل و غور بسیار خوبی در اسناد بین‌الملل صورت گرفته است اما این تامل با توجه به موضوع تحقیق بیشتر در زمینه جایگاه حقوق زنان در روند فعالیت‌های سازمان همکاری اسلامی بوده و در زمینه دستاوردها و افق پیش رو مطالب کمتری ارائه شده است لذا با توجه به موضوع تحقیق بهتر است در این زمینه‌ها هم بررسی‌هایی صورت پذیرد.