نشست معرفت افزایی با موضوع شرح رساله حقوق امام سجاد(ع)

۱۷ مهر ۱۳۹۶ | ۱۳:۰۸ کد : ۱۴۱۷ اخبار دانشگاه
نشست معرفت افزایی با موضوع شرح رساله حقوق امام سجاد(ع)

نشست‌ معرفت‌افزایی اخلاقی ویژه اعضای محترم هیأت علمی، با عنوان "شرح رساله حقوق امام سجاد(ع) "در 11 مهرماه 96 با سخنرانی خانم‌ها دکتر محقق داماد و دکتر دیالمه برگزار گردید.

دکتر دیالمه، عضو هیأت علمی پردیس خواهران ضمن اشاره به رساله حقوق امام سجاد(ع) که مشتمل بر 52 حق بوده به بیان ساختار حقوقی جامعه شیعی اسلامی پرداخته و همچنین ایشان در ادامه حقوق مطروحه در سه بخش شامل: 1)حقوق الله، 2)حقوق الناس و 3)حقوق النفس را تبیین  و توضیحات مختصری در این باره ارائه نمودند.

دکتر محقق داماد، عضو هیأت علمی مباحث صحبت خود را با موضوع" شناسایی و نحوه مطالبه حقوق کودک بر اساس خوانشی از رساله حقوق امام سجاد(ع)" شروع و به توضیح اهم موضوعات در این خصوص پرداختند:

1. آیا  تربیت نیکو در رسالۀ امام سجاد(ع)، حقی قابل مطالبه است؟
  2. آیا علم روان‌شناسی کودک و روان‌کاوی می‌تواند  معیارهای  چگونگی تربیت صحیح کودک باشد؟
  3. معیار شخصانیت جنین و کودک چیست؟ معیار شخصانیت انسان چیست؟

ایشان در نهایت با بیان موارد ذیل سخنان خود را به پایان رساندند.

1. از کلام امام سجاد چنین می‌توان استنباط کرد که تربیت نیکو برای کودک حقی قابل مطالبه باشد و نه صرفاً بایسته ای اخلاقی.
  2. براساس قواعد فقهی می‌توان هم معنای تربیت و هم دایرۀ مصادیق حقوق معنوی را تعمیم و گسترش داد.
  3. جبران خسارت ناشی از نقض حق معنوی کودک امری ضروری است و در تعیین مصداق آن به رابطۀ او با والدینش، مادی یا اصلاحی‌بودن خسارت و لزوم داشتن تعریفی واحد از تربیت به کمک روان‌شناسی کودک باید توجه نمود.
  4. اگر تعریف تربیت به‌گونه‌ای باشد  که علم روان‌شناسی مطرح است یعنی یک کل شامل تمامی ساحت‌های فردی، تاریخی و فرهنگی زندگی کودک، آنگاه فهم قانون‌گذار از سهم ولی و قیّم کودک در تربیت او باید بازسنجی شود.
  5. همۀ مطالب فوق در وهلۀ اول به تعریف و شخصانیت انسان بستگی دارند.