کرسی ترویجی با عنوان" ایده جهان شناسی پویا در تبیین رابطه انسانی با خدا" برگزار شد

۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۶ | ۱۲:۳۵ کد : ۱۳۱۳ اخبار دانشگاه
کرسی ترویجی با عنوان " جهان شناسی پویا" توسط دکتر سلیمانی، عضو هیات علمی و مدیر گروه فلسفه دانشگاه امام صادق (ع)- پردیس خواهران و با حضور دکتر محمد سعیدی مهر، استاد دانشگاه تربیت مدرس و مدیر گروه تربیت مدرس و ناقد کرسی و همچنین جمعی از استادان، دانش پژوهان و دانشجویان در دانشگاه امام صادق (ع)- پردیس خواهران برگزار شد.

کرسی ترویجی با عنوان " جهان شناسی پویا" توسط دکتر سلیمانی، عضو هیات علمی و مدیر گروه فلسفه دانشگاه امام صادق (ع)- پردیس خواهران و با حضور دکتر محمد سعیدی مهر، استاد و مدیر گروه دانشگاه تربیت مدرس و ناقد کرسی و همچنین جمعی از استادان، دانش پژوهان و دانشجویان در دانشگاه امام صادق (ع)- پردیس خواهران برگزار شد.

دکتر سلیمانی در ابتدای نشست با طرح سوالاتی مبنی بر اینکه چگونه تغییر و تحولات جهان هستی قابل استناد و تبیین توسط قوانین ثابت و لایتغیر عالم هستند و نیز انسان به عنوان یکی از موجودات این عالم با داشتن قدرت انتخاب و اراده چگونه می تواند در این نظام منسجم و ثابت زندگی آگاهانه و اختیاری داشته باشد بیان کرد: متکلمین و فلاسفه در پاسخ به این سوال ها، تحلیل‌هایی را ارائه داده‌اند که در عین کلی بودن  و ناتوانی در بیان جزئیات، از حل برخی اشکالات نظیر مسأله بداء واستجابت دعا قاصر است. از این رو لازم است تحلیلی از جهان هستی به مثابه فعل الهی ارائه شود که در آن جهان در عین اتقان و انتظام، قابلیت پذیرش و تبیین تمامی انتخاب‌های انسانی و حرکت‌های جبری پدیده‌های طبیعی را داشته باشد.

وی در ادامه ضمن تبیین مبانی حکمی و بهره‌بردن از نگاه قرآن در پاسخ به این مسائل گفت: خداوند فاعل و فیاض علی الاطلاق است و تمام موجودات جهان و قوانین حاکم بر آنها هر لحظه وجود خود را از ذات الهی دریافت می‌کنند. مخلوقات الهی به منزله فعل خداوند محسوب می‌شوند و دارای هویت عین الربطی (عین الفقری) هستند.

مدیر گروه فلسفه پردیس خواهران در همین راستا خاطرنشان کرد: در نظام احسن عالم، تمامی تحولات و تغییرات جهان مادی در چارچوب قوانین ثابت الهی صورت می‌گیرد. خداوند حکیم بدون این که دچار انفعال یا تغییر و تحول شود نسبت به تحولات جهان بازخوردهای متناسب و منطبق بر قوانین ثابت از خود نشان می‌دهد.

استاد دانشگاه امام صادق (ع) در ادامه ضمن اشاره به اینکه شبکه و نظام سنن الهی به صورت پویا و فعال تحت اراده و مشیت الهی عمل می‌کند افزود: با هر عمل اختیاری انسان، این شبکه فعال عکس العمل نشان داده و برخوردی متناسب در چارچوب سنن الهی از خود نشان می‌دهد؛ البته این بدان معنا نیست که خداوند تحت تاثیر فعل انسان قرار گرفته و منفعل شود؛ بلکه خداوند خالق و مدبر نظامی است که ویژگی آن ثبات و استواری است.

وی ضمن اشاره به اینکه نظام عالم بر اساس قوانین ثابت و تخلف‌ناپذیر در پویش و فعالیت است و در شرایط و موقعیت‌های مختلف طبق این قوانین و سنن عمل می‌کند، بیان کرد: انسان بر اساس قدرت انتخابی که دارد همواره خود را در شرایط مختلف قرار داده و سنن متفاوت خداوند را بر خود جاری می‌سازد.

دکتر سلیمانی در پایان نشست خاطر نشان کرد: هدف نهایی خداوند بهبود و غنا بخشیدن به عملکرد انسان‌هاست. چنانکه قرآن می‌فرماید: آسمان‌ها و زمین را برای انسان خلق کرده‌ایم (جاثیه، 13). و غایت آفرینش انسان را رسیدن او به کمال و دست‌یابی به مقام قرب الهی می‌داند. این مقام حاصل نمی‌شود مگر در سایه عبودیت و اطاعت انسان از خداوند و منطبق با خواست و اراده خداوند در چارچوب سنن و قوانین الهی زندگی کردن.

در پایان نشست، دکتر سعیدی مهر ضمن اشاره به نکات مثبت این نشست علمی بیان کرد: در فضایی که ارائه دیدگاه جدید کمتر اتفاق می افتد، ورود به فضای جدید و ارائه ایده نو در این زمینه بسیار ارزشمند است.

وی در ادامه درباره چارچوب نظری این کار علمی بیان کرد : نظریه های زیادی در این کار علمی مطرح شده است که برای ترکیب و تجمیع آنها نیاز به نگاهی همه جانبه تر و دقیق تر است. زیرا نگاه کلی باعث می شود که بسیاری از زوایای مباحث ناگفته بماند.

استاد دانشگاه تربیت مدرس، در خاتمه نشست ضمن پاسخ گویی به سوالات حاضرین، درباره روش شناسی این کار علمی بیان کرد: لازم است در ترکیب بین روش های فلسفه و قرآن دقت نظر کافی صورت گیرد. زیرا روش های قرآنی متن محور و طبیعت فلسفه سوال محور است.